Hoppa till innehåll

Matsalsgolvet

Ett av våra projekt som har tagit så mycket mer tid än vi tänkt är matsalsgolvet.

En dag för länge sen, våren 2013, kom vi på: Nu ska vi se vad som döljer sig under plastmattan! Så vi sågade upp ett hörn.

hål i matsalsgolv

På midsommaren för ett år sen kom vi på: Nu ska vi se om resten av golvet ser lika bra ut! Så vi rev bort resten av golvet. Vi hade tur. Det såg jätte bra ut! Enorma golvplankor. Inga desto större hål eller konstigheter.

matsalsgolv tidningar

Efter några dagar märkte vi: Nu luktar det illa! Många generationer av möss hade bott och uträttat sina bestyr under golvet och dofterna var inte helt vad vi var ute efter. Så några veckor senare plockade vi ut plankorna.

matsalsgolv bergullmatsalsremppa

Vi hade sugbilen, igen en gång, hit för att suga bort så mycket som den fick löst av gammal isolering.

Nytt botten lades in och sen började vi damma på. Vi hyrde en ekovilla-blåsmaskin. Fyllde golvet med ekovilla, på med vindpapper och in med plankorna igen. Vi blir lite ivriga ibland när vi börjar på med något så mitt i dammandet hängde kristallkronan och väggklockan kvar.

ekovilla cekovilla matsal

Vi slipade upp ytan lite för att få målfärgen att fastna. Sen målade vi golvet tre varv, tills vi tyckte att färgen täckte tillräckligt. Tveksamt om det var ett välvalt familjeprojekt. Den skarpögde kan fortfarande se fotspår av O på andra lagret färg och fotspår av E och hunden på tredje målningen.

målning av matsalsgolv1

Linoljefärg torkar inte så där jätte fort plus att vi hade mer besök än nånsin på helgerna just i målningstiderna så det krävdes noga planering att få allt att klaffa. Våra gästrum är på andra sidan matsalen och fyllda med matsalsmöblerna så in och ut fram och tillbaka hela hösten med alla saker.

Vi sparade ett litet hörn omålat för att man skulle kunna se de tidigare färgerna och frisen som en gång varit målad runt hela rummet.

golvhörn matsal

Och en närbild av det otvättade slutresultatet idag.

golv matsal

Större helhetsbild kommer när vi fått sista golvlisterna på plats. Då får ni också se världens finaste tapet.