Hoppa till innehåll

Aktuellt

En ny säsong är här

Nu börjar mustningssäsongen närma sig igen och vi har öppnat en del tider i bokningskalendern. Vi öppnar upp fler tider lite vartefter de börjar gå åt. Ser ut som om vi börjar ca 22.8.

Hjärtligt välkomna och musta era äpplen hos oss!

Same procedure as last year. Samma pris, varför ändra på ett fungerande koncept? Varierande öppethållningsdagar när det ibland skall firas födelsedagar och ibland bröllop. Fritt fram att lämna äpplen på vår gård när som helst. Namn och telefon nummer med äpplena så vi vet vem vi skall kontakta när det är färdigt.

Är ni nya kunder eller behöv en liten påminnelse av hur det fungerar rekommenderar vi att ni läser flikarna Musteri och Tidsbokning här på hemsidan. En stående rekommendation är att kolla ert bokningsdatum en extra gång. Har hänt otaliga gånger att kunder dykt upp fel tid, fel dag, fel vecka. Ingen fara om ni kommer vid fel tillfälle, vi gör vårt bästa för att ”pressa” in er mellan andra kunder, men ni kan hamna vänta en god stund.

Mycket är som förut men inte allt. Coronan och en del rekommendationer kring det påverkar lite vår verksamhet. Vi försöker hålla kunderna på utsidan av musteriet i år för att skydda de anställda och er.

Största förändringen och omställningen för oss i musteriet är ändå att vår fenomenala, Stormustaren , Macke, dog i en dykolycka på Bali för ett halvt år sedan. Vi försöker nu haltande hitta en fungerande vardag i musteriet.

Vem ska nu komma på helt huvudlösa lösningar, som dessutom fungerar, på alla problem? Som att blåsa med lövblåsare i avloppsrören när det blivit förstoppning och översvämning. Vem ska göra storstädningen lite roligare genom att gömma sig i safttanken? Vem skall anteckna alla snöpliga situationer och fantastiska kommentarer? Vem skall nu på sin lediga dag koka en tre rätters middag till de som är på jobb? Vem skall nu klistra upp fina bilder från tandproteskatalogen på alla maskiner i musteriet?

Vi har helt fantastiska ungdomar på jobb i år, igen, och det kommer nog bli bra men med en stor saknad.

Vi hoppas på att få se alla våra tidigare kunder och många nya när vi slår upp dörrarna igen för säsongen!

 

 

 

 

 

 

18.10 sista dagen öppet.

  • av

Nu är det inte mycket kvar av vår mustningssäsong. 18.10 är sista dagen vi håller öppet. 10,11,16 och 17.10 är dagarna vi har öppet före det. Finns i skrivande stund några tider kvar i tidsbokningen men om ni inte hittar någon passlig tid kan ni lämna in era äpplen för mustning på torsdagen 10.10,tisdagen 15.10, onsdagen 16.10 och torsdagen 17.10. Om ni lämnar dem hos oss så kör vi på tills vi har dem undanpressade, senast följande dag efter inlämning är de färdiga. Namn och telefonnummer med äpplena så vi vet vems de är.

Musteriet har öppnat för säsongen!

Nu har vi startat upp musteriet igen. Hittar ni inga passliga tider i bokningssystemet kan ni hämta hit era äpplen när som helst så mustar vi dem när vi hinner, blir lite nu och då luckor i tidtabellen. När musten är färdig och förpackad i bag-in-boxar skickar vi ett meddelande åt er där det står hur mycket det blev. Sen kan ni komma och hämta musten nästan när som helst. VIKTIGT!: Lämna en lapp med ert namn och telefonnummer med era äpplen.  Vi kommer sätta upp en äppelavlämningsinfolåda utanför musteriet och i den kan man hitta lappar och pennor.

Välkomna!

Musteriet är stängt.

Musteriet har stängt för den här säsongen och öppnar igen hösten 2019. Tusen tack till alla kunder! Välkomna igen nästa höst!

Inga lediga tider?

Hittar ni inga tider som passar er? Då kan ni hämta era äpplen till oss när som helst och så mustar vi dem när det ibland blir luckor mellan de inbokade kunderna. Efter det skickar vi ett meddelande så ni vet att det är färdigt. Kom ihåg att sätta en lapp med ert namn och er telefonnummer med era äpplen, speciellt ifall vi inte är på plats vid avlämning. Onsdagar har vi stängt. Undantagsvis även måndagen 3.9 och tisdag 4.9. Annars kör vi på alla dagar.

Vad är okej att musta och vad är inte?

ok-applenSkorvar, sprickor och prickar är helt okej.

Följande hamnar i korgen för det som inte är okej att musta:

kycklingar-och-applen_1daliga-applenAlltså, kycklingar, mögligt och ruttet är inte okej!

Även spetsdukar, kvitton och stenar brukar vi plocka bort.

Detta var del ett i Christines lilla Äppelskola.

 

Äppeluppköp och äppelrester.

Vi köper gärna större mängder obesprutade äpplen, lämpliga till must, om ni har. Vi betalar 0,20€ per kilo.

 

Det blir en hel del äppelkross, rester efter mustningen, som vi gärna skänker bort. Passar bra till kompost, jordförbättring, biogas och foder till både tama och vilda djur.

 

Blandningen äppelavfall, hönsskit, hö, lite jord och kvistar gör att pumpor och squash växer som på bilden.

kompost

Ring, emaila eller smsa om ni är intresserade.

 

Tidsbokning till musteriet och Instagram och Facebook

Nu har vi öppnat bokningskalendern. Om man klickar på fliken (eller länken HÄR) Tidsbokning/Ajanvaraus öppnas en sida med lite instruktioner för hur bokningen går till och där finns en länk för att flyttas till själva bokningsprogrammet.

Vi finns nu även på Facebook som Lalle gård Musteri och på Instagram, där vi heter lallegard.

Vi inleder mustningssäsongen 19.8.

Välkomna!

 image

Den nya musteriutrustningen.

Som vanligt är det spännande när det närmar sig mustningstider. När vi just hunnit lära oss utrustningen och trott oss veta vad vi klarar av med den går vi och skaffar helt nya maskiner.

kross o press2016Här står tvätten, krossen och pressen på rad. Första grovfiltreringen sker i baljan som står på golvet. Efter det kommer ännu en lite finare filtrering innan allt far ner i en tank.

pastör o fyllare 2016

Från tanken pumpas musten till pastöriseringsapparaten i bakgrunden för att värmas till 79 grader innan den slussas vidare till upptappningsapparaten.

Med den nya utrustningen kommer hela processen från äppel till must i en bag-in-box nu ta ca en halv timme beroende på mängden äpplen och hur pratglada vi är.

Vi kommer ha öppet i första hand på helgerna och vartefter vi får dagarna uppbokade sätter vi till fler dagar.  Finns det tillräckligt med efterfrågan kör vi på alla dagar i veckan.

Som om inte det räcker med nyheter kommer vi även ta i bruk ett bokningssystem på internet. Det kommer öppna om någon dag och det kommer få ett eget inlägg.

 

 

Ekotanternas dag

Nästa evenemang här på Lallis är 11.6. Ekotanternas dag kommer ordnas här hos oss och på Flemmingsbacken. På Lallis kan man äta lunch i form av ugnspotatis med en feta-paprika fyllning eller tonfisk-majs fyllning och lite sallad till. Man kan ta sig en titt i musteriet och äppelodlingen, man kan lära sig om kompostering och plocka kirskål. Kommer finnas en del loppisförsäljning och försäljning av bakverk. Grillkol tillverkad här i Älvbyarna finns också. Hos Maria på Flemmingsbacken kan man bl.a köpa honung och böcker, lära sig om vilda växter och örter.

Det finns även andra gårdar som har öppet, vilka kan man läsa på bilden här under.

öppna gårdar-1