Hoppa till innehåll

Äppelodlingen

Nu är vi en bra bit på gång med vår äppelodling. 280 träd, av 11 olika sorter, är planterade och ungefär 120 träd till skall ner i jorden. Har varit lite strul med att få träden så det verkar dröja till hösten innan de sista kommer.

äppelodling_1

Finns lite kvar att göra på inhägnaden ännu, bl a en grind. Just nu är stängslet klart men med en stor öppning som gjord för att lura in älgar och harar som sen inte hittar ut och då äter det enda som finns: äppelträden.

far o son stängsel

I så kallad effektiv odling med ca 3000 träd per hektar odlar man dvärgträd som inte är så härdiga, behöv stöd hela sitt liv och droppbevattning. Dvärgträd, som dessutom växer så tätt, faller ofta offer för diverse ohyra och sjukdomar som fort sprider sig till grannträden. Vi vill nu då tro att vi gjort det vettigare valet med en lite mer gammaldags odling med i vårt fall 400 träd per hektar.Träd som kommer bli stora och är härdiga. Som lämpar sig för den ekologiska odling vi tänker driva. Som inte behöv bevattning i några större mängder.

borgovsk.

Vi har en egen måttenhet: en hängmatts-längd. Den har vi planerat vår odling efter…nästan. Det låter i alla fall bra. Träden står med 4 meters avstånd och 5 meter mellan raderna. Som pensionärer kan vi sen ligga i hängmattan och ta det lugnt. Före det lär inte träden vara tillräckligt stora.
Mellan raderna har vi sått en gräsblandning. Det är nästan det som gett oss mest oro. Kändes så tydligt som att vi slängde bort pengarna när vi inte trodde att gräset fick tillräckligt vatten men där grönskar det så fint nu.

sprinklers

Junivädret har varit som gjort för det här projektet. Med 3-4 dagars mellanrum har det kommit lite regn. Inte för torrt och inte för blött. Sen var kanske minusgraderna och hagelskurarna nåt som vi kunde ha varit utan. Några gånger har det blivit lite längre mellan regndagarna och till slut bestämde vi oss för att skaffa två sprinklers och en pump. Sen utrustningen kom har det regnat. Vi ber om ursäkt för det.