Hoppa till innehåll

Äppelodlingen

äppelodling till banner

24.5 2014 planterades de första 240 träden. Med hjälp av 30 goda vänner och släktingar som höll ut så gott som hela dagen i gassande solsken kom vi en bra bit på väg. Under efterföljande veckor, lite nu och då när vi hade tid spändes stängslet upp, gräset mellan raderna såddes och väderleksrapporter kollades fler gånger per dag i hopp om sol och regn i lagom doser.

11 olika äppel sorter har vi: Antonovka, Antonovka safranoje, Harlamowsky, Höstrimling, Lepas Melon, Gustavs bästa, Borgovskoje, Eppulainen, Rautell, Neristan, Anisovka.

odling juli-15

Sommaren 2015 planterade vi 90 träd till i odlingen. Lite påfyllnad av de tidigare sorterna och 6 nya sorter blev det. Wasa vinter, Turso, Gulkanel, Grenman, Gerby tidiga och Gerby Astrachan. Så nu är vi uppe i 17 sorter.

harl äppel1_1

Hösten 2015 kunde vi plocka det första äpplet i vår odling. Det första och enda äpplet som kom. Äpplet var av sorten Harlamowsky.

Vintern 2015-2016 skördade en del träd. Stammarna har spruckit och några träd har blivit rotbeskurna av sorkarna. En sort vi haft problem med är Gustavs bästa. Grundstammarna, på de flesta, har klarat sig men ympriset har dött.

granar år 0

Försommaren 2016 planterade vi 450 granar för att så småningom få en häck som ger lä åt odlingen.

2017 Vi rensade bort en del ogräs runt granarna förra hösten vilket ledde till att största delen av granarna frös under vintern. Träden ser ut att ha klarat vintern bra och ger en del skörd men de är fortfarande så små så inga större mängder. Vi har satt upp skyltar för att komma ihåg vilka sorter vi har var.

2022 Äppelträden har växt till sig rätt så bra. Skulle det inte vara för den massiva invasionen av rönnbärsmal , och en hel del fruktmögel, skulle det vara en helt skaplig skörd i år. Ifjol beskars träden i JAS månaderna(juli, augusti ,september). Trots beskärningen brast en del grenar pga många och tunga äpplen i kombination med höst stormar.