Hoppa till innehåll

Musteri information

21 augusti öppnar musteriet för hösten 2023

kross o press2016

Vi pressar dina äpplen och päron till must.

Du kan välja mellan råmust och pastöriserad must .

Den råa musten sätts på dina egna kärl. Ämbar eller dylikt, inte flaskor.

Den pastöriserade musten sätts i 3 liters Bag-in-Box som vi förser er med.

Boka tid eller ring 0449899018

 

Prislista när ni vill få era äpplen mustade:

Råmust 1€/l

Pastöriserad i 3 liters Bag-in-Box 6,50€/box

Betalning med kontant eller kort.

 

pastör o fyllare 2016

 Att tänka på:

– Goda äpplen ger god must.

– Minimi mängd 50kg (ca 5 butikskassar)

– 50kg ger ca 25 liter must.

– Mjöliga och mjuka äpplen ger mindre must och är bättre lämpade till mos.

– Om ni väljer råmust: Ta med ämbar med lock för den färdiga musten.

– Det skall helst vara rena äpplen. Även om vi sätter dem via ett vattenbad så försvinner inte det som sitter hårt fast på äpplena. Fallfrukt från djurhagar tar vi inte emot.

– Råmust kan hålla upp till en vecka i kylskåp. För längre förvaring så kan man frysa eller pastörisera den. Pastörisering: Värm upp musten till 75 grader i 15 minuter och förpacka därefter lufttätt. Då kan musten hålla upp till ett år.

-Pastöriserad must i Bag-in-Box kan hålla upp till ett år i rumstemperatur. Öppnad i kylskåp håller den några veckor.

-Vanligtvis tar en mustning ca 20 minuter.

-Medan vi mustar kan ni t.ex vandra omkring i äppelodlingen.

 

Tidsbokning

-Tid till musteriet kan reserveras via vårt online bokningssystem som du når via länken här Boka tid eller via telefon, ring 0449899018. När mustningssäsongen är igång är ljudnivån hög och tiden för att svara i telefon är begränsad. Men jag svarar alltid när jag kan.

-Välj äppelmängd från alternativen. Äppelmängder under 150 kg bearbetas på under en halv timme medan det för större mängder bokas extra tid. Vid riktigt stora mängder äpple är det bra att kontakta Christine per telefon så att tillräckligt tid kan reserveras.

-Välj en passlig dag och klockslag från de lediga tiderna i kalendern. Kom i tid till det klockslag ni bokat så vi kan hålla tidtabellen. Kolla även att ni kommer rätt vecka och dag.

-I tilläggsinformationsrutan meddelar du om du vill ha din äppelmust som råmust, dvs. opastöriserad must. Råmusten tappas i kundens egna medtagna kärl, helst ämbar. Om inget nämns i tilläggsinformationen antas det att musten ska pastöriseras och förpackas i Bag-in-box förpackningar.

-Fyll även i kontaktuppgifter. E-mail behövs för att ni skall få en bokningsbekräftelse samt kod ifall ni vill gå in och ändra eller inhibera bokningen. Avbokningar och ändringar kan göras ända till 48 timmar före mustningstiden i online-bokningsprogrammet. Senare ändringar görs via e-mail eller telefon med Christine (info@lalle.fi , 0449899018).

-Hittar ni ingen passlig tid i bokningssystemet? Då finns alternativet ”Fri avlämning” . Ni kan lämna era äpplen på vår gård när som helst, med namn och telefonnummer på, så pressar vi dem när det blir en lucka i tidtabellen och meddelar när det är färdigt. OBS! Kolla först att vi har öppet de närmaste dagarna så äpplena inte blir att stå för länge! Vi informerar om öppethållning på hemsidans första sida och på facebook.

När ni kommer till musteriet

När ni kommer till musteriet tar vi emot er och informerar om hur vi ligger till i tidtabellen. När det är er tur får ni börja hälla era äpplen på rännan in till musteriet. Ni plockar bort de dåliga äpplena och skuffar in resten genom luckan. Vi sköter tvätten, pressen, grovfiltreringen, pastöriseringen och upptappningen i bag-in-box förpackningar på ca 20 minuter. Vi säger till när ni får börja bära iväg era boxar till bilen. Därefter sköts betalning med kontant eller kort.

Ifall ni lämnar era äpplen:Häll era äpplen i våra gröna grönsakskorgar ifall ni har mycket stora såar/lådor eller pafflådor. På detta sätt blir det mer ergonomiskt för oss och äpplen står luftigt och bra och ni behöv inte komma ihåg era kärl när ni hämtar musten. Lägg era äpplen på våra lastpallar som är utradade på gården. Skriv namn och telefonnummer på en lapp som sätts i en påse under några äpplen så de inte blåser iväg. Vi hör av oss när det är färdigt. Vi har lappar och påsar i en postlåda bredvid musteridörren.