Siirry suoraan sisältöön

Aktuellt

Senaste nytt på Lallis: Gröna lådor

  • tehnyt

Ni som lämnar era äpplen här kan nu hälla över dem i våra stapelbara gröna grönsakslådor. På det här sättet borde det inte glömmas kvar så mycket korgar, såar, kassar mm. På det här sättet blir det även mer ergonomiskt för vår del, äpplena förvaras luftigt och regnar det så blir inte den ofta förekommande bananlådan bara mos.

Dessutom, fun fact (alla har vi våra intressen), en butiksplastkass full med äpplen ryms perfekt i en låda. Lådorna går då ännu att stapla på varandra. En full kass väger ungefär 10kg. Det är alltså också lätt att se ungefär hur mycket äpplen man har.

Lägg med en lapp, i en minigrip påse eller liknande, där det står namn och telefonnummer och också gärna antalet gröna korgar.

Då öppnar vi upp fria avlämningen igen!

  • tehnyt

Den fria avlämningen är öppen igen. Men ring helst före så har vi lite koll över mängderna som är på kommande.

När ni lämnar era äpplen får ni gärna hälla över i våra gröna korgar/lådor så det inte lämnar så mycket av era egna kärl här att komma ihåg att hämta bort. Händer även att kunder i misstag tar fel såar,lådor, korgar med sig hem. Det är ett område vi har svårt att hinna hålla koll på. Skriver lite mer om korgarna i ett eget inlägg.

Lite smått att tänka på

  • tehnyt

Det är ett otroligt tempo när vi väl kör igång högsäsongen. Det betyder att tidsbokningarna har en rykande åtgång och att det stundvis är två veckor framåt innan det finns en ledig tid. Detta kan man kanske inte tänka sig i bokningsskedet. Så: KOLLA BOKNINGSDATUMET EN EXTRA GÅNG. Händer nästan varje dag att någon kommer en eller två veckor förtidigt till musteriet. Vi gör vårt bästa för att lösa sådana situationer men vårt schema är tight. Och om det har råkat sig så att ni kommit fel dag önskar vi att ni snarast själva avbokar er tid. Det är så otroligt många som önskar komma och musta och som sitter och hoppas på en avbokad tid innan deras äpplen hunnit bli dåliga.

Skriv era telefonnummer tydligt. Händer lite nu och då att vi bjuder ut er must till folk runt i landet när vi får gissa oss till siffrorna. Även polisen har ringt och sagt att dom fått meddelande men nog inte beställt någon must.

När ni lämnar äpplen på vår gård : Har ni äpplen i pafflådor eller jätte stora såar/lådor som är mycket tunga får ni gärna hälla över dem i våra gröna korgar. Skriver mer om det systemet i ett eget inlägg och under fliken med musteriinformation.

Ingen fri avlämning

  • tehnyt

Nu stänger vi tyvärr ner fria avlämningen helt en stund. Vilka kopiösa mängder äpplen ni har! Och det är vi glada för men nu börjar det vara svårt att hinna med. Så endast tidsbokningar och de som redan blivit lovade att komma. Så fort vi hunnit röja gården kör vi igång igen.

Paus i fria avlämningen

  • tehnyt

Nu försöker vi pausa den fria avlämningen någon dag. Meddelar igen när vi hunnit röja undan.

Har märkt att en del kommer en vecka före sin bokade tid. Kolla era datum noga. Är hård rusning just nu så är tyvärr ganska långt fram i kalendern innan det finns lediga tider.

Jobba i musteriet 2023

  • tehnyt

Vi söker personal till Musteriet för hösten 2023. Från ca 20 augusti- ca mitten av oktober. Man kan få jobba mycket om man vill men det brukar vara lite slitsamt på kroppen.

Vi brukar vara 2-3 på jobb åt gången, morgon och kvälls skift.

Jobbet går ut på att plocka ihop maskiner och utrustning och starta upp dem på morgonen. Ta emot kunder och deras äpplen, bära, tvätta, lyfta, gå, gå, gå, äta när det blir luckor i tidtabellen, hålla reda på vems äpplen och must som är vems, plocka isär maskiner till kvällen, städa, städa, städa. Det är stundvis vått, klottigt, kallt, varmt, roligt, tungt, fart på, slött. Kort sagt: det varierar.

Du som söker får gärna vara: Flexibel, kunna kommunicera med kunder på ett eller annat språk eller dialekt, vara självständig men samtidigt kunna samarbeta, uppmärksam.

Att kunna köra traktor är ett plus men absolut inget måste.

Geting allergi kan vara lite besvärligt om det är en varm höst.

Det var ett sånt år i år

  • tehnyt

Det är minst sagt en annorlunda äppelsäsong i år. Rönnbärsmal, mumiesjukan, getingar och allt annat mer eller mindre tänkbart har drabbat äpplena. Har, som det är nu, öppet musteriet endast 5 datum till. 6-8.9, 14.9 och 16.9. Ifall ni har äpplen kvar ännu som ni kommer vilja få mustade är det bra att boka i tid så jag inte stänger ner nåt av dem datumen. Vet ni att ni skulle behöva få ett senare datum får ni gärna meddela så fort som möjligt så jag eventuellt kan planera in ännu ett datum.

Rönnbärsmal

  • tehnyt

Rönnbärsmalen är en liten fjäril som i larvstadiet älskar rönnbär. År det inte finns rönnbär väljer den äpplen. I år verkar vara ett sådant år. Om jag förstått saken rätt kryper larven ut ur, t.ex äpplet, när den är färdig (efter ca 5 veckor), spinner sen en tråd och tar sig ner till marken där den övervintrar som puppa.

Någon enstaka larv i dessa äpplen.

-Kan man musta äpplen med rönnbärsmal?

Ja det kan man. Sen är det upp till var och en att dra gränsen var ni tycker det börjar bli för proteinrikt.

-Vad kan man göra för att inte få rönnbärsmal i sina äpplen?

Finns många tips och ideer: Plantera rönnar i närheten av äppelträden. Försök få fåglar att trivas nära äppelträden. Sätta ut feromonfällor just efter äppelblommningen. Borsta trädstammen ren från flagande bark och lavar(=färre ställen för larven att gömma sig). Spruta äppelträden med kallt vatten. Spruta trädet med en blandning av vatten, såpa och T-sprit. Spruta trädet med mjölk, vatten och såpa direkt efter blomningen.

Har själv inte testat något av dessa tips.

Man tog i rejält förr i tiden. I en bok från 1954 tipsade de om arsenik- eller blyhaltiga besprutningsvätskor men även nikotin eller DDT gick bra.  Men det här rekommenderar jag INTE!

Stormen Aila

  • tehnyt

Stormen Aila var spännande och mycket märkbar här på Lalle Gård.

Uppfarten efter stormen

Två stora björkar föll över uppfarten. Som tur är har vi fantastiska grannar och Skatila FBK som ganska fort hade vägarna öppnade igen.

Goda grannar och FBK är bra att ha!

Onsdag kväll till torsdag eftermiddag hade vi strömavbrott. Vilket betyder att vi höll en dag stäng vilket resulterade i en gård proppfull med äpplen! Stormen hade dessutom hjälpt till att plocka ner äpplen åt många kunder så alla ville komma på en gång. Och det fick de flest.

I några dagar såg det ut så här på gården. Hur mycket vi än mustade fylldes det bara upp igen. Men NU har vi fått gården tom! Så välkomna och fyll upp den igen!