Vad är okej att musta och vad är inte?

Skorvar, sprickor och prickar är helt okej. Följande hamnar i korgen för det som inte är okej att musta: Alltså, kycklingar, mögligt och ruttet är inte okej! Även spetsdukar, kvitton och stenar brukar vi plocka bort. Detta var del ett i Christines lilla Äppelskola.  

Post Tagged with 
Read More

Äppeluppköp och äppelrester.

Vi köper gärna större mängder obesprutade äpplen, lämpliga till must, om ni har. Vi betalar 0,20€ per kilo.   Det blir en hel del äppelkross, rester efter mustningen, som vi gärna skänker bort. Passar bra till kompost, jordförbättring, biogas och foder till både tama och vilda djur.   Blandningen äppelavfall, hönsskit, hö, lite jord och […]

Read More

Tidsbokning till musteriet och Instagram och Facebook

Nu har vi öppnat bokningskalendern. Om man klickar på fliken (eller länken HÄR) Tidsbokning/Ajanvaraus öppnas en sida med lite instruktioner för hur bokningen går till och där finns en länk för att flyttas till själva bokningsprogrammet. Vi finns nu även på Facebook som Lalle gård Musteri och på Instagram, där vi heter lallegard. Vi inleder […]

Read More

Den nya musteriutrustningen.

Som vanligt är det spännande när det närmar sig mustningstider. När vi just hunnit lära oss utrustningen och trott oss veta vad vi klarar av med den går vi och skaffar helt nya maskiner. Här står tvätten, krossen och pressen på rad. Första grovfiltreringen sker i baljan som står på golvet. Efter det kommer ännu […]

Read More

Ekotanternas dag

Nästa evenemang här på Lallis är 11.6. Ekotanternas dag kommer ordnas här hos oss och på Flemmingsbacken. På Lallis kan man äta lunch i form av ugnspotatis med en feta-paprika fyllning eller tonfisk-majs fyllning och lite sallad till. Man kan ta sig en titt i musteriet och äppelodlingen, man kan lära sig om kompostering och […]

Read More

Äppelföretagande del 2

Nu är det dags för del två i den tredelade kursen om äppelföretagande. Välkomna!  

Read More

Ciderkurs i England

Nu är nästa steg på vägen mot cidertillverkning taget. En kurs. Kursen ordnades av Cider & Perry Academy nära Gloucester, England. En vecka fullspäckad med högklassig information om hela processen från tanke till cider. Inspirationsnivån är hög och det känns som att vi helt klart är inne på rätt spår.  Vi väntar själva med spänning […]

Read More

Äppelföretagande

Det ordnas en kurs i Äppelföretagande den 22 mars.          

Read More

Frank bodde här!

Medan Frank Erichsen, bonderöven, var på besök i österbotten bodde han här hos oss. Det har badats bastu, diskuterats äppelodling och cidertillverkning, introducerats ordet ”talko”, knytkalasats tillsammans med ekotanter och slowfoodare här på Lalle gård. Vissa händelser och möten vet man att man kommer komma ihåg lite bättre än andra. Här kommer en bild tagen […]

Read More

Danska bonden Frank kommer till Österbotten

Ekotanterna och Slowfood ostrobothnia har bjudit in tv-bonden Frank Erichsen. Vid föreläsningen på Ritz i Vasa har man en chans att se och höra honom. Även bästa grannen Maria kommer vara på plats och berätta om sin sprillans nya bok, som förtjänar ett helt eget inlägg. ”Självhushållning i praktiken” heter boken. På Ekotanternas facebook sida […]

Read More